Saying Goodbye niet zomaar

Warmste Week, goede doelen, samenzijn, sfeer, gezelligheid...

Voor velen voelen deze donkerste maanden van het jaar zwaar, écht donker en koud.

Niet in het minst voor mensen die iemand dierbaar moeten missen. Die ooit zo warme, sfeervolle dagen zijn niet meer hetzelfde en toch loopt de drukke gezelligheid gewoon door en heb jij het gevoel dat jouw wereld stil staat.

Als je geluk hebt, word je omringd door mensen die, heel goed bedoeld en vanuit een warme intentie, steun en begrip tonen waar kan. Verlies of verdriet is, in se, iets dat met niets op te lossen is, instant verlicht kan worden en dat elkeen in zichzelf op zijn eigenste manier meedraagt. Iets dat zijn plaats dient te vinden in de dagdagelijkse "gewonigheid".

Die onversneden rauwheid, de scherpe, diepe randen slijten gelukkig langzaam wat met de tijd.  Er zijn er nog mooie momenten waarin het warme, intense van het leven doorheen glinstert. Die sprankeltjes, die kleine, vreugdevolle momenten die ons doen smelten, die een warme glimlach op het gezicht toveren en ons hart omhullen met een liefdevolle, koesterende gloed. Die dingetjes waarvan je denkt: Leven is het mooiste geschenk en wat zou hij/zij aan de overkant trots zijn als hij/zij ons nu ziet genieten en er het allerbeste van maken.

Warm en liefdevol is het gevoel te weten én te voelen dat ook dat kan en mag; evenals die traan die plots terug mee ontspringt...

Op echte emotie, ook de rauwe, pijnlijke staat geen tijd van voelen of verwerken. Het is ons denken die de druk van tijd, verwerking, leren omgaan/leven met,  oplegt. Dus wees mild voor jezelf, maar evenzeer voor die ander die deze intense emotie doorleeft.

'Saying Goodbye', kan je niet leren. Er kan niet uitgelegd worden hoe het moet of wat de beste manier is...

Het kan échter wel een hart onder de riem zijn om aan kinderen, tieners en jong-volwassenen die een groot verlies meemaken, te laten weten: "Jij bent niet alleen om dit te dragen. Jij kan jouw emoties delen, als jij het wil én er klaar voor bent. Delen met lotgenoten. Delen met die lach én traan die zo verbindend kunnen werken, zelfs zonder woorden".

Rouw en intens verlies een beetje van zijn rauwigheid ontdoen kan werken, als we ons verbonden voelen mét en begrepen voelen door elkaar.

"vzw Saying Goodbye" organiseert onder andere kampen en thema-avonden voor rouw- en verliesverwerking bij kinderen, jongeren, (jong-)volwassenen. En nog héél veel andere mooie verbindende dingen, die onze steun van ganser harte verdienen.  Omdat het levenspad Via Vita(e) nu eenmaal zijn donkere bochten heeft, waarlangs we moeten leren stappen, glijden, vallen en weer doorgaan...

www.saying-goodbye.be

Via Vita-actie: "DUO-YOGA:  yoga & relaxatie met 2" op zaterdag 21 december 2019 (14u - 15u15) plaats voor 5 duo's. Deelname is  30 EUR per duo  (méér mag natuurlijk ook ;-)

Ik schrijf me in voor deze Warmste Week actie